Proposta de moció del grup municipal ERC a l'Ajuntament de Matadepera, 16-11-2015

Exposició de motius:

Matadepera és un municipi del Vallès Occidental amb gairebé 25 Km2 de territori. Part important d’aquest entorn forma part del Parc Natural de Sant Llorenç i,  per tant, amb un entorn natural formidable que cal preservar i mantenir.
Una part important dels boscos dins del  terme municipal són privats i existeix una associació de propietaris constituïda, activa i sensible a la gestió sostenible de la massa forestal. L’energia calorífica aportada per la Biomassa, és una energia renovable i clarament sostenible. A més, una mirada àmplia ens fa veure que forma part d’una dinàmica que contribueix molt especialment a la gestió correcte del territori,amb tots aquests objectius immediats:

-Correctes actuacions de prevenció d’incendis, traient combustible del bosc.
-Creació d’ocupació per la necessitat de realitzar feines de proximitat on es pot valorar el coneixement de l’entorn i la manca de desplaçaments. -Independència energètica,generant combustible de proximitat, molt més sostenible i econòmic, que permet  així amortitzar  aviat  les  despeses  d’inversió  

En l’àmbit comarcal, promogut  des del Consell Comarcal, s’està posant en  marxa el projecte Boscos del Vallès, que contempla un centre logístic ubicat a Terrassa, concretament al polígon industrial dels Bellots, molt proper al nostre municipi. L’Ajuntament  disposa de molts i diversos equipaments. Especialment  les escoles,  configuren  un model important per  la implementació de sistemes  de calor produïts amb biomassa per diferents aspectes:

-Gran consum anual
-Importància de la conscienciació entre l’alumnat i les famílies
-Instal·lacions on sovint es disposa d’espai que fa viable la implantació del  sistema d’emmagatzematge de combustible i la corresponent caldera.

És per tots aquests motius exposats, que el Grup Local d’ERC a l’Ajuntament de  Matadepera, proposa al Ple municipal els següents:

ACORDS

1. Estudiar la viabilitat de la instal·lació d’un sistema de generació d’energia calorífica amb combustibles de biomassa forestal de proximitat, als diferents equipaments municipals i, en especial a l’escola Ginesta. 

2. Agafar el compromís de realitzar la inversió i la seva implementació durant el 2016.

3. Fer una campanya de sensibilització i informació al poble per mitjà d’actes públics explicatius.