La democràcia participativa

 
La democràcia representativa és el sistema amb el qual s’organitza la vida política del nostre país. En aquest sistema, el ciutadà es requerit cada període de temps determinat  per tal que, amb el seu vot, esculli els representants en les diferents institucions i ens (parlament, consistoris, etc.), però quasi bé mai se’l crida perquè doni  la seva opinió o el seu vot en altres aspectes que no sigui l’elecció de representants.

El teòrics consideren que la democràcia representativa hauria d’evolucionar cap a un altre sistema: el de la democràcia participativa. Aquest seria el model ideal de convivència democràtica,en què el ciutadà, no només hauria d’elegir periòdicament els governants, sinó també seria consultat en aquells temes que fossin d’interès col·lectiu. Les dificultats que alguns han vist en la implantació d’aquest sistema es dissipen actualment gràcies als mecanismes que les noves tecnologies posen al nostre abast. Tot i les traves posades pel govern espanyol, un moment exemplar i històric en el qual van viure les excel·lències de la democràcia participativa va ser la consulta  del 9-N: el poble va ser cridat a expressar la seva opinió sobre el futur de Catalunya. 
 
Si es tenen les eines i la voluntat de fer-ho, la democràcia participativa pot ser una realitat en tots el àmbits de la vida política del nostre país. A cap polític li hauria de fer por consultar al poble cada vegada que calgui. Cap polític hauria de negar-se a que el ciutadà fos corresponsable de les decisions a prendre. Cap polític, per tant,  hauria d’impedir que el ciutadà s’impliqués més en la gestió dels seus propis recursos. En aquest sentit, els republicans defensem la consulta com a eina imprescindible per a donar la veu al poble, però també per a combatre l’abstencionisme polític. 
Valgui com a exemple la proposta que des d’ ERC de Matadepera vàrem fer durant la campanya de les anteriors eleccions municipals. En el nostre programa, dèiem que s’havia de consultar a la ciutadania per tal de resoldre el futur del Camp de Golf, un equipament, utilitzat per menys de l’1% de la població, clarament deficitari.

Des d’aquesta columna, emplacem al govern municipal de CiU a que defensi sense embuts la democràcia participativa i doni veu al poble en aquest i altres temes importants.
 
regidors.erc.matadepera@gmail.com

(Article publicat a la Gaseta de Matadepera de l'abril de 2016)