El Consell Municipal de coordinació per l'Educació

Hi ha un antic proverbi tribal que diu: Per curar un nen cal disposar dels serveis d’un metge, per educar-lo cal la col·laboració de tot el poble. Aquesta idea ens serveix per reflexionar sobre la transversalitat en la responsabilitat de l’educació dels nens i joves del nostre poble. És per aquest motiu que en el nostre programa electoral vam proposar la creació d’un Consell Municipal de Coordinació per l’Educació (CMCE), que compti amb la participació de tots els centres educatius, l’escola de música, les associacions de pares i mares i les institucions dels àmbits cultural, social i esportiu que tinguin incidència amb la formació, per tal d’elaborar conjuntament un Projecte Educatiu del Poble que defineixi des dels àmbits dels valors i les actituds els aspectes bàsics del model de persona que conjuntament volem formar i en conseqüència el compromís de treballar coordinadament en l’àmbit educatiu des de cada una d’aquestes institucions per fomentar-los de manera conjunta.

Actualment, el Consell Escolar Municipal té molt poca incidència al nostre poble i ja seria hora de donar-li un protagonisme que vagi més enllà de la funció que desenvolupa. Pensem que aquesta actuació hauria d’estar dinamitzada des d’aquest òrgan, establint un calendari de reunions fixes al llarg del curs amb l’objectiu de fomentant la participació de totes les institucions educadores i tenint en compte els referents establerts en el Projecte Educatiu del Poble. En la construcció de l’educació dels nostres infants i joves hi han de participar tants elements com sigui possible. A més dels corresponents als àmbits familiar i escolar també i cal la col·laboració de de l’àmbit social on hi podem participar tots plegats i el CMCE pot jugar-hi un paper rellevant.

Dins d’aquesta línia d’actuacions i, a modus d’exemple, des del CMCE es podria establir un camí /itinerari, que vagi des de diverses parts del poble a les escoles amb l’objectiu de donar seguretat a les famílies dels alumnes que van sols l’escola. Aquests itineraris haurien de quedar assenyalats de manera ben visible per facilitar el seu seguiment per part dels alumnes i a l’hora informar als vehicles que circulin per aquests indrets.

(Article publicat a la Gaseta de Matadepera  de juliol)