La discriminació de gènere

El dia 8 de març vam viure una jornada de movilitzacions diverses per a reivindicar la igualtat de drets entre homes i dones, amb un èxit d’assistència sense precedents, que va posar de relleu una vegada més la gravetat de la situació, i va aportar novament molts elements per a reflexionar-hi. S’hi denunciaven les diferències salarials, l’assetjament sexual, i la violència de gènere, entre d’altres aspectes. De fet, al llarg dels anys s’ha demostrat que l’existència de lleis i disposicions legals ja vigents sovint no garanteix la solució a moltes d’aquestes reivindicacions, atès que, per a que siguin eficaces, cal aplicar-les amb fermesa i continuïtat, cosa que, atesos els resultats obtinguts fins ara, és evident que no s’està portant a terme.

La recerca de solucions a aquests comportaments discriminatoris, va molt més enllà de les mesures legals, i es basa en determinar-ne els motius subjacents, que expliquin la raó per la qual arrelen tant intensament. Aquests motius fan referència inicialment a les interaccions que, ja des del naixement, s’estableixen entre els infants i les persones adultes. Aquestes inculquen als nens i nenes patrons de conducta estereotipats que s’ han anat transmetent de generació en generació. Òbviament, els patrons familiars han anat millorant, encara que molt lentament. I, per descomptat, des de l’àmbit escolar s’han fet molts esforços al respecte, però aquests canvis encara estan molt lluny de poder resoldre els comportaments sexistes: el “curriculum ocult” en els continguts dels llibres de text, mostra majoritàriament el protagonisme masculí en tots els àmbits de la història, la literatura, la ciència i l’art, entre d’altres, i aconsegueix que aquests estereotips arrelin de forma inconscient, tant en nens com en nenes. Això succeeix també en la publicitat, el cinema, les sèries de televisió, les cançons, i les joguines, per posar alguns exemples, on els estereotips es filtren de manera subliminal però també explícita.

Podem considerar, doncs, que s’han aconseguit diagnosticar algunes de les principals causes, però les solucions per a arribar a una societat més igualitària suposen la conscienciació de tots els agents socials implicats, i això comporta l’ adopció de mesures que, malauradament, solen ser molt complexes i requereixen la inversió de molts més recursos.