Més Matadepera
 • Futur esperançador

  A la columna de la gaseta del mes passat parlàvem dels resultats de les eleccions del 21D, imposades pel govern espanyol, i dels objectius que ens havíem fixat una vegada recuperat el nostre Parlament i el nostre Govern. Dèiem que ens havíem de fixar com a prioritats la immediata retirada de l’article 155 i, en conseqüència, la recuperació de les nostres institucions, i l’alliberament dels presos polítics.   Segons l’acord del Senat espanyol, l’aplicació del 155 no hauria d’anar més enllà de la constitució del nou Govern de la Generalitat.

 • Compromís amb la República

  Quan M. Rajoy va decidir cessar el govern legítim de Catalunya, aplicar l’article 155 i convocar unes eleccions il·legítimes el 21D, poc es pensava que el poble català, majoritàriament, tornaria a fer confiança a l’independentisme i que la seva estratègia de la por no tindria efecte sobre una ciutadania decidida a construir el seu propi futur cívicament i pacífica.   I es que, malgrat la brutalitat policial del l’1 d’octubre orquestrada des del govern del PP, amb el suport de C’s i la vergonyosa complicitat dels socialistes per tal d’impedir a qualsevol preu que el poble pogués expressar lliurement el seu dret a decidir, hem guanyat.

 • Llibertat Presos Polítics

  Ho dèiem ara fa un mes, en Jordi Sànchez, en Jordi Cuixart, el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers del Govern de Catalunya Raül Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Meritxell Borràs i Carles Mundó estan empresonats. El president Carles Puigdemont, i la resta del govern a l’exili, forçats a preservar la institució. És un moment, doncs, d’una gravetat immensa, en unes condicions que no havíem vist des del franquisme. Els vuit membres del govern de Catalunya, no van ingressar a la presó per haver comès cap delicte.

 • L’escola pública catalana i el tractament de les llengües

  Corren temps difícils. En aquestes dates en que Catalunya està en el punt de mira del món; dies en que el termes pres polític i repressió adquireixen una proximitat absolutament dolorosa; en aquesta marea de forces ideològicament confrontades que ens arrossega i engull, se senten veus, de tots els colors polítics, que pretenen influir en les nostres opinions, actuacions i estats d’ànim. El govern del PP ja fa anys que s’ha fixat l’objectiu de restrènyer la nostra capacitat d’autogovern sobretot en matèria de seguretat, educació i sanitat.

 • Hem votat: som poble i país

  A Madrid, el divendres abans de votar encara van suspendre l’impost sobre els béns improductius, no n’havien tingut prou intervenint econòmicament la Generalitat, dies abans. Sobretot calia humiliar-nos fins el final, i com ja havia anunciat el mateix Rajoy amb els famosos “males mayores” després de la concentració davant la Conselleria d’Economia a Barcelona, avui, l’endemà de votar en referèndum, hi ha més de 800 persones ferides arran de l’actuació dels cossos policials espanyols i destrosses repartides per tot el territori català.

 • Entrevista a Joan Tardà i Coma: "La mobilització ho és tot"

  Què és el més destacat de l’activitat política dels republicans a Madrid en aquesta legislatura?    Nosaltres en aquesta legislatura hem fonamentat la nostra acció política en base a quatre pilars. En primer lloc, ser terminal del Govern de Catalunya en tot allò que abasta el procés endegat, la qual cosa ha comportat el compromís, reeixit altrament , de col.laborar estretament amb els companys del PDCAT. En segon lloc, oposar-nos a la política retrògrada del govern espanyol, tant pel que fa a les actuacions fiscals com socials.

 • No tenim por

  Benvolguts conciutadans: Quan llegiu aquesta columna a la Gaseta de setembre, encara tindrem al cap i al cor el terrible atemptat terrorista del 17 d’agost a Barcelona i a Cambrils. Des d’aquesta tribuna mensual, el militants i amics d’Esquerra Republicana de Matadepera condemnem sense pal·liatius les accions terroristes i oferim tot l’escalf i el nostre condol als familiars i amics de les víctimes i els ferits. Estem fermament compromesos amb la lluita per un món on prevalguin la justícia i la pau i no defallirem en combatre la barbàrie del terrorisme.

 • Compromís històric

  Cap societat, cap govern, cap Estat pot negar que els últims set anys el poble de Catalunya ha demostrat la seva vocació democràtica sortint al carrer per a manifestar-se pacíficament i massiva tot reclamant un dret que històricament li correspon: el dret a decidir el seu futur com a nació. Durant aquest període, s’ha configurat una amplia majoria social amb una sòlida consciència política i una decidida capacitat organitzativa que ha definit el camí que conduirà a l’assoliment del seu destí.

 • La política i l'ètica

  El passat 29 de maig, en compliment del mandat previst en l’article 55.3 de la Llei 19/2014 de 29 desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, el Ple de l’Ajuntament de Matadepera va aprovar per unanimitat el “Codi de conducta dels alts càrrecs dels ens locals” i la constitució d’una comissió informativa de caràcter permanent denominada “Comissió del codi de conducta dels càrrecs electes”. Ambdues qüestions, fruit del conveni de la Xarxa de Governs Transparent de Catalunya (XGTC), integrada per la Generalitat, les diputacions catalanes, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i el Consorci Administració Oberta de Catalunya, tenen una importància cabdal perquè la vida política del nostre país transcorri d’acord amb uns principis ètics d’obligada observació i compliment.

 • Votarem SÍ. Guanyarem.

    La Constitució espanyola del 1978 i les institucions polítiques que la defensen no han reconegut mai els elements essencials d’una democràcia: la diversitat i el pluralisme polítics i el dret dels pobles a decidir lliurement el seu futur. És per això que els catalans hem emprès amb decisió el camí cap a la construcció d’un nou Estat que respecti la identitat nacional i defensi els interessos comuns, els drets democràtics, lingüístics, laborals, econòmics, culturals i socials, que inverteixi els recursos públics en millorar la sanitat, l’ensenyament i les infraestructures, que lluiti contra la pobresa energètica.

 • El Camí Amic

  Entre les propostes destacades al programa presentat per ERC a les Eleccions Municipals de 2015 hi havia l'establiment d'un camí escolar anomenat “camí amic” que anés des de diverses parts del poble a les escoles d’Educació Primària i l'institut d’Educació Secundària. Un itinerari que donés seguretat a les famílies dels alumnes que habitualment van sols a l'escola. Entenem que s'ha de tractar d'una via de circulació preferent, que ha de quedar ben senyalitzada tant pels vehicles com pels vianants, ha d’estar formada pels itineraris més utilitzats pels alumnes i ha de garantir que anar a l'escola sigui una activitat agradable i segura.

 • El sector cultural a Catalunya i a Matadepera: el futur

   El passat 27 de febrer, l’ex-conseller Joan Manuel Treserras ens explicava, a la seva intervenció en el cicle de conferències que sota el lema “La República que farem” organitza la secció local d’ERC de Matadepera, que la societat catalana actual és el resultat de la confluència de diversos factors de tipus econòmic, demogràfic i sociològic. D’una banda, una profunda crisi econòmica que ha coincidit amb les darreres onades migratòries (tant de gent que ve a viure a Catalunya com de catalans que marxen a l’estranger); i de l’altra, un nou sistema de valors, divers i complex, que ha comportat un canvi en els models de vida de les darreres generacions.

 • Camí amic i responsabilitat política

  Dins de les propostes en l’àmbit municipal d’educació per a les eleccions del 2015, en l’apartat de suport a les famílies, ERC proposàvem l’establiment d’un camí /itinerari que anés des de diverses parts del poble a les escoles d’Educació Primària i l’Institut, aportant seguretat a les famílies dels alumnes que van sols des de casa a l’escola. Han passat dos anys i avui podem celebrar que al darrer Ple del passat dilluns 30 de gener l’actual equip de govern va recollir la nostra proposta i ens apuntava que en breu la farà realitat.

 • Els noms dels carrers de Matadepera

  Amics, amigues, sóc Espelt Rabassa de Casals. De ben segur que alguns de vosaltres em recordareu. Com ja us he dit en alguna ocasió, tinc moltes amistats i, per aquestes festes de Nadal, una d’elles, de nom Enclàt Or, ha vingut a Matadepera per passar uns dies a casa meva. Sabeu que a mi m’agrada molt la musica i caminar pel bosc. L’Enclàt, però, també molt caminador, prefereix fer-ho pels carrers dels pobles. Així és que em va dir que aquests dies que estava per aquí li agradaria molt recórrer amb mi, tots els de Matadepera.

 • La República que farem

  El procés cap a la proclamació de la República Catalana ha iniciat una fase decisiva. El Govern de la Generalitat i les forces polítiques defensores de la independència del nostre país, majoritàries al Parlament de Catalunya, han acordat la celebració d’un referèndum que permetrà al poble expressar lliurement les seves aspiracions històriques. Arribat el moment en què les catalanes i els catalans tinguem els regnes del país, els nostres representants polítics seran els responsables de bastir un nou Estat i de construir una societat més democràtica, justa i solidària.