Golf "municipal": extractes del ple de 29 de novembre de 2010

Extractes de les intervencions dels regidors d’ERC en el ple del dia 29 de novembre de 2010, en què CiU va aprovar la reversió del camp de golf a l’Ajuntament i també el pressupost per a l’exercici 2011.


Abelardo Gil (en el punt de la reversió a l’Ajuntament del camp de golf municipal)
 
“Tinguin present que el que no farem en cap cas, i ho dic anticipant-me al final de la meva intervenció, és fer costat a l’equip de govern assumint el fracàs d’un projecte que en el seu moment va estar estretament lligat al que jo crec personalment que va ser una alarmant, execrable, vulgar i, per a alguns, suculenta operació d’enriquiment urbanístic contra la qual el grup municipal d’ERC va fer tota l’oposició que s’havia de fer.”
 
“Al nostre grup li agradaria saber, i crec que la ciutadania té el dret de saber, en quins informes, auditories o estudis de mercat s’ha basat l’equip de govern per arribar a la conclusió que el Camp de Golf és un actiu important per al poble i que fer-se càrrec de la seva gestió pot ser beneficiós per a les arques municipals. Tots els documents que hem consultat, tots els informes que hem llegit i tot el personal qualificat de l’ajuntament amb el qual hem parlat assenyalen, precisament, la direcció contrària. És a dir, la direcció on l’actiu és converteix en problema.”
 
“La proposta que fan vostès de conveni regulador de la reversió a l’Ajuntament del camp de golf municipal de Matadepera que se sotmet avui a l’aprovació d’aquest Ple, nosaltres diem que no, que no és aquest el camí per revertir al municipi un equipament cedit en concessió. Que una indemnització de 250.000 euros, quantitat fixada amb criteris polítics i no econòmics, només serveix per eixugar els deutes d’una entitat privada incapaç de complir les obligacions contractuals que té amb el municipi. Quins són els motius? Per què amb diners públics s’han de cobrir deutes de personal, o amb la seguretat social, dels proveïdors, Hisenda, etc... d’un club privat? Són vostès conscients del precedent que es crea amb aquesta decisió? Es poden imaginar què poden pensar la resta de clubs, empreses o associacions que tenen contractes o concessions amb l’Ajuntament? Què els diran quan truquin a la porta d’aquest edifici demanant un tracte semblant al que es vol donar al Club de Golf? Quins arguments s’utilitzaran per rebutjar les peticions d’empreses que es trobin també en una situació econòmica límit i vulguin que l’Ajuntament sigui amb elles tan considerat i generós com amb el Club de Golf?”
 
“Aquest Camp de Golf no és viable. Ho diuen els experts, els mateixos socis que d’un temps ençà es donen de baixa del club, i la gent amb sentit comú. Fer-se càrrec de la seva gestió és assumir una despesa que, sense una contrapartida d’ingressos que la justifiqui, i en el marc d’una desastrosa situació econòmica com la que estem patint i com la que patirem, suposarà novament un greu perjudici de les finances municipals.”
 
 
Quim Sierra (en el punt Aprovació del Pressupost General de la corporació, exercici 2011)
 
En el context actual la tendència general de tota administració pública és la reducció de la despesa. Una reducció que passa per optimitzar, estalviar i retallar en coses supèrflues, però que alhora ha d’apostar decididament per polítiques socials, de cohesió, desenvolupament local i eficiència en tots els aspectes. Creiem que la decisió estrella del ple d’avui de convertir-se en gestors d’un club de golf amb números vermells taca aquestes mesures d’austeritat que ha emprés l’ajuntament.”  
 
“Entenem que en el context actual és una decisió fora de tota lògica, absolutament incomprensible. Recordem que això passa a escassos mesos d’una retallada generalitzada del pressupost i d’una retallada dels sous dels treballadors per tapar el dèficit de 650.000 euros. És incomprensible que un ajuntament amb els escassos recursos de Matadepera, que surten en bona part de l’esforç dels veïns contribuents, s’embranqui en una operació que segons el nostre parer posa en risc seriosament la viabilitat econòmica i pressupostaria de l’Ajuntament. És absolutament incomprensible assumir aquest risc en el moment actual, amb els diners de tots i totes, en benefici d’una activitat que, admetem-ho, practica una minoria. Això per a nosaltres no és interès general, sinó que és interès particular.
 
“Des del Grup Municipal d’Esquerra considerem que la decisió de gestionar directament el camp de golf genera unes despeses fixes molt importants de personal i manteniment. I amb l’agreujant que la viabilitat futura d’aquesta instal·lació és més que dubtosa, tal com admet el mateix equip de govern. Val a dir que és el nostre parer i el de persones que han estat vinculades al club amb qui hem parlat.”

“De les partides concretes en aquest pressupost que fan referència al camp, a banda dels costos del personal, que són els que són, 150.000 euros, n’inclouen una de conservació i manteniment per un import de 16.000 euros. Aquí subratllem que l’informe d’intervenció diu que no consta cap tipus de documentació en l’expedient ni cap informe que acrediti que aquest import serà suficient.”

“En el capítol d’ingressos preveuen un ingrés de 153.999 euros per la utilització del camp de golf. L’informe d’intervenció també informa desfavorablement d’aquest ingrés perquè no se sap ben bé d’on surten aquests diners. Recordem també, segons diu la carta que va enviar el president de l’entitat, que el club registra unes pèrdues mensuals de 7.500 euros; per tant entenem que és una motxilla amb uns rocs que haurà de suportar aquest ajuntament i indirectament tots els ciutadans que paguen impostos. Serà un llast molt greu per a aquest ajuntament. Entenem que en el context actual és una irresponsabilitat.”