Pressupostos pel 2016

Article publicat a la Gaseta de Matadepera de gener de 2016

| Mario Antonio Pena Zapateria
 
El dia 30 de novembre de 2015, el Ple municipal va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern (representants de CiU, una coalició fictícia) i els vots en contra de tots els regidors de l’oposició els Pressupostos de la Corporació per l’any 2016. El grup municipal d’ERC va argumentar el seu vot en contra basant-se en els aspectes més significatius des del punt de vista ideològic, polític i social, continguts als Pressupostos dels quals us farem un resum en aquesta columna.
 
La nostra intervenció es va centrar, en primer lloc, en la vessant més ideològica d’uns Pressupostos que no aporten res de nou, ni de diferent, ni d’atractiu, ni d’encoratjador en relació a les necessitats reals de la població. En aquest sentit, són continuistes i conservadors i en ells s’ignora, una vegada més, el principi del repartiment equitatiu de la riquesa com a element imprescindible per a la cohesió social.
 
En segon lloc, vam fer feia referència a un dels aspectes socials que a nosaltres, com a republicans i gent d’esquerra, més ens preocupa: el combat contra la “pobresa extrema”, puntal ineludible de qualsevol acció de govern. Malauradament, l’Ajuntament de Matadepera dedica només el 0,3% del seu pressupost a combatre-la. Això significa un total de 42.900 euros anuals, quantia del tot insuficient.
 
El tercer argument que el nostre grup va esgrimir assenyalava la diferència tan important entre les partides destinades a Cultura i les destinades a qualsevol altre àrea. Aquest és un argument que de forma continuada, any rere any, ERC de Matadepera posa sobre la taula, ja que estem convençuts que a més cultura, més eines per a combatre la indiferència social, més instruments per a construir un món més just i, en definitiva, més raons per a fer que l’exercici de la política sigui voluntat de servei i no tan sols l’exercici del poder.
 
L’última part de la nostra intervenció es va centrar en àrees com  Comerç, Promoció Turística, Dinamització Econòmica, etc. i vàrem defensar que aquestes haurien de tenir, des del punt de vista pressupostari, una atenció especial per part de l’equip de govern ja que les partides que s’hi destinen són poc més que irrisòries (per exemple, 500 euros per a “Promoció i Difusió Turística”).
 
En referencia a les eleccions generals espanyoles del 20 desembre, hem de dir que celebrem els resultats obtinguts per Esquerra Republicana de Catalunya i la consolidació de la presencia a les corts de les forces que defensem una Catalunya lliure.