Més Matadepera, Antoni Morros

Estalvi energètic als habitatges

Estalvi energètic als habitatges
Estalvi energètic als habitatges

La COP21 Glasgow s’ha acabat amb resultat molt minso, si bé tot i així els experts ens venen a dir que s’inicia un canvi de tendència en el consum de combustibles fòssils com a conseqüència de l’increment de les instal·lacions d’energia renovable.

A Matadepera continuem en un estat d’emergència climàtica que ens obliga a seguir treballant per reduir les emissions de CO2 en tots els fronts possibles haguts i per haver.

Un dels aspectes que hem d’abordar seriosament és el de l’eficiència energètica, reduir el consum d’energia, tant del dels habitatges com dels edificis públics. Per això ens cal dotar de les millors solucions arquitectòniques, tecnològiques i urbanístiques que redueixin el consum dels combustibles més utilitzats avui, com l’electricitat, el gas i el gasoil.

A molts municipis com el nostre les ordenances municipals reconeixen l’esforç que la ciutadania està fent per adaptar els seus habitatges a nivells d’eficiència òptims aplicant reduccions i ajudes econòmiques. Per altra banda, les edificacions públiques com escoles, pavellons esportius o piscines s’adapten per fer reduccions energètiques.

A Matadepera continuem en un

estat d’emergència climàtica que ens obliga a seguir treballant per reduir les emissions de CO2

La reducció de combustible i l’augment de l’eficiència energètica és quantificable tant des d’un punt de vista econòmic com ambiental i això facilita que qualsevol iniciativa d’estalvi justificable pugui ser bonificada econòmicament des de l’administració.

Hi ha ajuntaments que bonifiquen l’impost de l’IBI, d’altres ho fan rebaixant el permís d’obra de reforma o ampliació de l’habitatge.

Un altre tema és l’estalvi energètic de les edificacions de serveis públics, siguin escoles, oficines, piscines, casals o instal·lacions al servei de la ciutadania que tenen enllumenat, serveis de calefacció, aire condicionat, aigua calenta etc. Els costos d’explotació derivats del servei els està suportant la ciutadania a través dels diversos impostos i en conseqüència la disminució es torna obligació pel gestor municipal. No pot ser que el nivell d’eficiència energètica d’un edifici escolar sigui el nivell més baix de l’escala de qualificació.

Si els acords de la Cimera Glasgow fixen la reducció del 45% de les emissions en deu anys, als Matadeperencs ens queda molta feina per fer. Som-hi!