Més gestió forestal, menys incendis

Matadepera, a tocar de la riera
Matadepera, a tocar de la riera | Anna Piñol

L’incendi del Pont de Vilomara i Rocafort del cap de setmana del 17 de juliol ens va mantenir a tota Matadepera en una situació de molta tensió emocional. Vam seguir l’evolució del foc minut a minut per tots els mitjans de comunicació, inclosa la informació dels amics bombers o dels veïns dels pobles més propers a la zona afectada. Cal agraïr l’esforç enorme i la bona feina dels bombers, les ADF, voluntaris i voluntàries, Mossos, policies locals i moltes altres persones anònimes sense les que no s’hagués aconseguit controlar el foc tan ràpidament, evitant així danys encara molt superiors als succeïts.

 

Aquest incendi ha posat en evidència, una vegada més, el gran risc que comporten les urbanitzacions situades dins les zones boscoses i la necessitat d’actuacions preventives eficients i útils. Matadepera és un clar exemple de model de poble que ha crescut a partir del nucli urbanitzat: on abans hi havien vinyes, camps de conreu de blat, arbres fruiters o alzinars, ara hi tenim carrers o cases amb jardí.

 

Des d’ERC Matadepera volem insistir, i així ho hem estat fent amb les mocions municipals i intervencions que hem realitzat durant tota la legislatura, en la necessitat de no estalviar recursos en la planificació, prevenció i actuació decidida per disposar del sistema preventiu més idoni dins de tot el terme municipal. Sense recuperar els espais agrícoles abandonats i la ramaderia, sense una gestió forestal dels boscos públics i privats més contundent i decidida, no és possible contenir l’amenaça que el canvi climàtic provoca en el nostre entorn. Tots els esforços i suggeriments han de ser escoltats i valorats per a l’efectiva prevenció del risc d’incendi.

 

Bones vacances i, sobretot, ens veiem a la tornada per la Festa Major!