Més Matadepera, Pilar Oller

Un forat negre energètic

Un forat negre energètic
Un forat negre energètic

Ara fa uns dies, es va tancar la COP 26 amb un gust agredolç. Hi ha hagut acords (no vinculants), però encara resulten insuficients per a evitar un increment de la temperatura mitjana del planeta que ens porti al caos climàtic.

Per una altra banda, sembla que, poc a poc, anem prenent consciència que el sistema econòmic fonamentat en l'extractivisme energètic té els dies comptats. Li comencem a veure les orelles al llop i, majoritàriament, dipositem les nostres esperances en el New Green Deal i la transició a les renovables. Cada cop més, un sector important de la nostra societat ens preocupem, sincerament, pel futur incert que viurem nosaltres i els nostres descendents. Però al mateix temps, en el nostre dia a dia, ens trobem envoltats, ja sigui en l'àmbit de la llar, a la feina, ens els espais comuns de la nostra societat matadeperenca, per dinàmiques, costums, formes de fer instaurades que ningú no qüestiona perquè sempre han estat així. Vivim instal·lats en una agradable zona de confort de la qual, aparentment, no volem sortir. I és que una cosa és prendre consciència, i una altra de ben diferent, és ser coherents i actuar en conseqüència. Si ara per ara haguéssim d'extrapolar quants planetes Terra necessitem la població de Matadepera per viure amb els nostres requeriments de consum de recursos materials i energètics actuals, veuríem clarament que som insostenibles. El trànsit cap a la sostenibilitat s'ha de fer sí o sí i ja. I hem de començar per allò que és evident i que sustenten entre tothom amb els nostres tributs: l'ajuntament i tots els equipaments municipals.

El grup d'ERC Matadepera va sol·licitar el dia 8 de setembre les dades dels consums d'electricitat, gas, gasoil i aigua dels equipaments municipals. Aquesta és una informació rellevant a la qual tenim dret a accedir-hi. Encara esperem a que se'ns faciliti. Així que no us podem aportar un anàlisi acurat d'aquests consums. El que sí que us podem dir és que contínuament se'ns donen excuses per justificar la procastinació i la inacció a l'hora de fer front a l'emergència climàtica que vam declarar a bombo i plateret el mes de setembre de 2019. A hores d'ara podem esperar de braços creuats una auditoria energètica dels edificis, béns i serveis municipals que posi negre sobre blanc davant el forat negre energètic en el qual vivim instaurats.

Una dada final: Sabeu a quant ascendeixen les partides pressupostàries de consums municipals per al pressupost de 2022?